Spravilo lesa včasih in danes

spravilo-lesaKo se v gozdu konča sečnja, nas čaka še spravilo lesa. Les mora priti iz gozda do končnega kupca. Pri tem lahko pride do različnih zapletov. Večina gozdov ni na parcelah, do katerih bi se dalo udobno in enostavno pripeljati z tovornjakom. Razgiban gozd pa spravilo lesa precej otežkoči in podraži. Za spravilo lesa poskrbijo tudi v podjetju Erna d.o.o.

Ljubitelji knjig Janeza Jalna smo z zanimanjem spremljali pogumne mostiščarje, ki so debla v dolino spravljali kar po reki. Tehnika, uporabljena v Bobrih, dandanes v Sloveniji ne pride v poštev. Običajno se po gozdu potegnejo gozdne prometnice imenovane vlake. Po njih se opravi spravilo lesa v dolino. Te vlake se načrtujejo premišljeno, z ogledom terena z strani strokovne osebe in v sodelovanju s pristojnimi službami. Pri tem je potrebno izpolniti kar nekaj papirjev. Mostiščarji so imeli s tem manj dela.

Na voljo so najrazličnejši načini spravila lesa. Nad podrta debla se lahko spravimo z živinsko vprego, traktorjem ali žičnico. Najnevarneje je spravilo lesa ročno. Po nekaterih državah si pomagajo tudi z helikopterji. Ena bolj priljubljenih oddaj na kanalu Discovery chanel spremlja družinsko gozdarsko podjetje. Junaki TV zaslona pred kamerami podirajo drevesa in jih izvlačijo iz gozda v najbolj nemogočih pogojih. Lahko si ogledamo tudi spravilo lesa iz zamrznjenega gozda sredi zime. Pri tem uporabljajo stroje, ki debla premetavajo kot vžigalice.

V Sloveniji tovrstnih dokumentarnih oddaj še nimamo prav veliko. Morda se bodo čez nekaj let pridružile oddajam tipa Gostilna išče šefa in Baru. Na zaslonih bomo spremljali ekstremno gozdarjenje po slovenskih gozdovih.

Sečnja in spravilo lesa se običajno pri nas opravlja bolj premišljeno in v manjših količinah kot v Ameriki. Nenazadnje bi te gozdove radi še dolgo uporabljali. Gozd je bil tam že veliko pred nami in lepo bi ga bilo zapustiti tudi našim zanamcem. To pa je možno če z gozdom delamo premišljeno in z njim dobro gospodarimo. To storimo tudi z načrtovanjem vlak in previdnim spravilom lesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.