Poskrbimo za varnost in zdravje pri delu

Pri nekaterih poklicih je manjša verjetnost poškodb. Na primer na občini. Pa še tam se bo lahko kdo porezal z škarjami za papir. Dolžnost vsakega delodajalca pa je poskrbeti za varnost in zdravje pri delu. Vsaka pisarna mora imeti škatlo za prvo pomoč. In ta mora biti vedno polna.

Ponekod pa škatle za prvo pomoč ne zadoščajo. Pri nekaterih službah je verjetnost poškodb velika. Na primer policisti in vojaki imajo na usposabljanjih s seboj celo zdravstveno ekipo z vozilom. Bolj miroljubna podjetja morajo imeti zadostno število oseb z tečajem prve pomoči. Vsi smo ga opravljali v sklopu tečaja za pridobitev vozniškega izpita. Če pa znanja vsake toliko časa ne obnovimo ali uporabimo, bomo pozabili. Varnost in zdravje pri delu mora biti del rednega usposabljanja zaposlenih.

Morda ste strokovnjak za varnost na svojem področju. Ko zamenjate službo, se boste verjetno ponovno znašli na tečaju. Tehnične zahteve za varnost in zdravje pri delu so odvisne od področja dela. Električar dela z drugimi sredstvi in drugače kot učiteljica matematike. Pa tudi poškodbe potencialne nesreče pri delu bodo precej drugačne. Nekatere nevarnosti pa so splošne ne glede na vrsto dela.

Podjetje, ki želi zagotoviti varnost in zdravje pri delu, mora misliti na več kot le fizične poškodbe. Raziskave kažejo, da ima vse več zaposlenih duševne težave zaradi trpinčenja na delovnem mestu. To mu s časom prinese tudi zdravstvene težave. Če pa trpinčenje delavca ignoriramo, to ni škodljivo le zanj. Celoten oddelek bo delal slabše. Podjetje bo imelo ekonomsko izgubo, tudi če ga prizadeti delavec ne bo tožil. Tudi zato se nam splača nekaj časa vložiti tudi v izgradnjo prijetnejšega okolja za naše zaposlene. Srečni in zdravi zaposleni nam bodo delali bolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.