Kaj vse se rabi za postavitev električnega pastirja?

električni pastirNespametno bi bilo pri reji živali prezreti možnosti, ki jih ponuja sodobna pašna oprema. Električni pastir je nadvse uporaben pripomoček, brez katerega si skorajda ne moremo več predstavljati proste paše živali. In res ima električni pašni pastir nekaj prepričljivih prednosti, zaradi katerih so takšne naprave zelo priljubljene. Predvsem poenostavi in poceni pašo živali, a za to se moramo najprej opremiti z vso potrebno opremo in to tudi pravilno postaviti.

Oprema

Učinkovito električno ogrado sestavlja kar nekaj komponent. Električni pastir je le ena od teh, nič manj pozornosti pa gre posvetiti še sami ograji in kolom, izolatorjem, vratom in drugim elementom ograde. Poleg tega je pašna oprema, ki jo bomo potrebovali, odvisna še od nekaterih drugih dejavnikov, v veliki meri seveda od tega, katere živali in kako veliko površino nameravamo ograditi.

Električni pašni pastir je osnovni pripomoček za postavitev električne ograje. Že pri tem pa imamo na voljo več opcij, med katerimi bo treba izbrati – na voljo so električni pastirji z neposredno povezavo v električno omrežje, akumulatorski pastirji na baterije, nenazadnje pa tudi takšni, ki delujejo s pomočjo sončne energije. Katera izbira bo prava je odvisno od okoliščin, najprej predvsem od tega, če imamo v neposredni bližini ograde napeljano električno omrežje. Pri akumulatorskih pastirjih pa je vse odvisno od tega, kakšne zmogljivosti potrebujemo in kakšno porabo načrtujemo – morda bo smiselno akumulator polniti le občasno, lahko pa da bo treba zagotoviti stalno napajanje s sončno celico.

Postavitev

Električni pastir moramo znati tudi pravilno vključiti v ogrado. Treba bo povezati žice in vzpostaviti ozemljitev. Pri tem pazimo še na to, da je primerno postavljena preostala pašna oprema. Pašni pastir je le del ograde, težave lahko povzročijo tudi žice, izolatorji, vrata in drugi elementi. Poleg tega je treba posebno pozornost nameniti vzdržljivosti ograde, torej tudi kolom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.