Originalni tonerji in kartuše

originalni-tonerjiDa iz tiskalnika prilezejo naši umotvori so nujno potrebne kartuše ali tonerji. Kakšna pa je sploh razlika med obema pojmoma? Kartuše se polnjene s tekočino, tonerji pa s prahom za tiskanje. Prve so navadno manjše. Namenjene so brizgalnim tiskalnikom. Z njimi lahko izpišemo manj strani. Ko so enkrat prazne, iz njih ne spravimo niti enega natisnjenega lista več. Za nakuop novih, kakovostnih tonerjev po ugodnih cenah, kliknite na povezavo originalni tonerji in kartuše.

Tonerji so navadno večji in dražji, če pa preračunamo na enoto, lahko za isto ceno natisnemo z njimi precej več. Tako je tiskanje z njimi pravzaprav cenejše. Namenjeni so laserskim tiskalnikom. Z pomočjo laserja se v njih barva v prahu zapeče na papir. Poznamo črno-bele in barvne. Prvi imajo le enega, v barvnih pa se navadno skrivajo kar štirje tonerji. En je s črnim prahom, ostale tri barve so rumena, rdeča in modra. Z njihovo pomočjo se v tiskalniku namešajo še vse ostale.

Pri nakupu lahko izbiramo med originalnimi, kompatibilnimi in obnovljenimi tonerji. Originalni so enake znamke kot naš tiskalnik in so izdelani posebej zanj. Kompatibilni so narejeni tako, da ustrezajo več modelom tiskalnika ali več funkcijske naprave. Ker na njih ni zveneče znamke, so navadno cenejši. Če primerjamo izpis obeh vrst tonerja, navadno ne opazimo kakšne razlike med njima.

Potem so tu še obnovljeni tonerji. So med vsemi najbolj okolju prijazni. V ohišje tonerja, ki bi drugače pristalo na smetišču, se ponovno napolni barvni prah. Pri tem moramo biti pozorni na dejstvo, da ohišja niso narejena za neomejeno uporabo in se počasi obrabijo. Res si lahko sami kupimo prah in jih polnimo doma v kopalnici, vendar bodo z njimi natisnjena besedila vedno težje berljiva. Podjetja, ki se ukvarjajo s polnjenjem tonerjev, poskrbijo tudi za zamenjavo obrabljenih delov. Tudi po obnovi so takšni tonerji še vedno cenejši kot originalni.

Veste kaj storiti, ko so vaši tonerji prazni? Običajno lahko iz njih dobimo še kakšen list papirja, če jih malo pretresemo in s tem prerazporedimo preostal prah v njih. Pazite le, da prahu ne raztresete.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.