Kako deluje toplotna črpalka?

toplotne črpalkeToplotne črpalke absorbirajo toploto iz zunanjega zraka in jo uporabljajo za ogrevanje vašega doma. Za delovanje porabijo toplotne črpalke razmeroma majhno količino električne energije, zaradi česar so ekonomsko učinkovitejša naložba kot pa če bi ogrevali stanovanje s pečjo na zemeljski plin. Veliko izbiro toplotnih črpalk boste našli na strani https://www.energopanel.com/toplotna-crpalka/.

Toplotne črpalke zrak-voda delujejo dobro tudi pri zelo nizkih temperaturah. Z njimi lahko ogrevamo površine objekta ali stanovanja tudi ko je zunanja temperatura -25%, je pa seveda potrebno priznati, da pri tako ekstremnih temperaturah trpi njihova učinkovitost, saj morajo porabiti več energije za svoje delo.

Kaj je toplotna črpalka? Toplotne črpalke prenašajo toploto iz enega kraja v drugega. Toplotne črpalke z zračnim virom prenašajo toploto med zrakom v domu in zrakom zunaj doma, medtem ko toplotne črpalke zemeljskega vira (znane kot geotermalne toplotne črpalke) prenašajo toploto med zrakom v domu in tlemi zunaj doma. Osredotočili se bomo na toplotne črpalke zračnega izvora, vendar je osnovno delovanje pri obeh enako.

Za razumevanje delovanja toplotnih črpalk je dobro vedeti da toplotne črpalke ne proizvajajo toplote ampak prenašajo toploto z enega mesta na drugega. Poznamo tri osnovne tipe toplotnih črpalk: zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda.

Toplotne črpalke zrak-voda črpajo energijo iz zraka. Peč ustvarja toploto, ki se porazdeli po celotnem domu, toplotna črpalka pa absorbira toplotno energijo iz zunanjega zraka in jo prenaša v zrak v zaprtih prostorih.

Ko razmišljate o tem, kateri sistem ogrevanja je najboljši za vaš poslovni objekt ali stanovanjski prostor, je poleg finančnih dejavnikov potrebno upoštevati še velikost prostorov, ki jih bomo ogrevali, trenutno energetsko učinkovitost objekta in pa tudi lokalno podnebje. Najučinkovitejše so toplotne črpalke, ki izkoriščajo kot vir toplotne energije podtalnico. V kolikor se odločimo za nakup črpalke voda-voda moramo seveda najprej preveriti ali imamo pri hiši podtalno vodo. Ker bo potrebno narediti vrtine, je investicija v tovrstno toplotno črpalko precej višja, je pa po drugi strani tudi res, da so črpalke voda-voda najučinkovitejše.

Kliknite tukaj za več informacij o toplotnih črpalkah in klimatskih napravah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.