Toplotna črpalka, osnovna dejstva

Toplotna črpalka je investicija, ki zahteva poznavanje osnovnih dejstev. Ogrevanje prostorov in sanitarne vode sodi v krog osnovnih bivanjskih pogojev in zahtev. Ker živimo v deželi, kjer so zimske temperature lahko zelo nizke, predstavlja ogrevanje sanitarne vode strošek, ogrevanje prostorov pa toliko večji stroškovni zalogaj. Za nakup toplotne črpalke kliknite na http://si.orcaenergy.eu/.

Pri blaženju stroškov si vsak pomaga skladno s svojimi zmožnostmi. Kdor ima lasten gozd, mehanizacijo, prostor bo razmišljal kako lasten les za kurjavo najbolje izkoristiti za ogrevanje bivalnih prostorov in sanitarne vode.

Na prvi pogled je lastni gozda srečnež, saj ima praktično zastonj, obnovljiv ali ceno neizčrpen vir energije. Če dodamo dejstvo, da je Slovenija gozdnata dežela, saj skoraj 2/3 ozemlja prekriva gozd, bi na prvi pogled lahko rekli, da smo bogata dežela, saj je vira energije na vsakem koraku dovolj.

Vendar temu v praksi ni vedno tako. Od gozda do ogrevanja objekta in sanitarne vode je dolga pot, upoštevati moramo stroške, dodano vrednost ter številne druge dejavnike. Zato tudi lastniki gozda velikokrat izberejo druge alternative.

Zdi se čudno, vendar hkrati logično, če zapisano pospremimo z nekaj enostavnimi izračuni. Les je potrebno posekati, osušiti, pripraviti, skladiščiti ter nazadnje kuriti. Vse to pa je z drugo besedo strošek, zahteva čas, organizacijo ter izpolnjevanje nekaj osnovnih zahtev, kot je recimo prostor za skladiščenje.

Ko lastnik gozda v računico vnese potreben čas, ter ugotovi, da mu njegova profesionalna aktivnost prinese večjo dodano vrednost se računica spremeni. Niso redki primeri, ko se lastniki gozdov srečajo z alternativnimi toplotnimi črpalkami. Te nudijo podobno koriščenje naravnega, obnovljivega in neizčrpnega vira energije.

Vir energije je v tem primeru sonce, ki segreva ozračje in tla. Preko naprave pa segreto ozračje in tla izkoristimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Toploto nam zagotavljajo procesi izparevanja, stiskanja, kondenzacije in ekspanzije. Kako učinkovita bo naprava je odvisno od izbire.

Učinkovitost naprave označuje koeficient učinkovitosti oziroma COP ter ustrezna številka. V izvirniku COP pomeni Koeficient of Performance, številka pa pomeni kapaciteto ogrevanja v primerjavi z zato potrebno energijo. Odvisen je Učinkovitost na daljše obdobje označuje SOCP oziroma sezonski koeficient učinkovitosti.

Ta nam pri izbiri med ponujenimi toplotnimi črpalkami v ponudbi sporoča koliko je energije posamezna naprava sposobna proizvesti z porabljeno električno energijo.

Več informacij o nakupu toplotne črpalke dobite tudi na povezavi  http://www.poslovnisvet.si/trgovina/toplotna-crpalka/ .

Leave a Reply

Your email address will not be published.