Otroška obutev

otroska-obutevOtroci običajno shodijo okoli starosti eno leto, zato je prva otroška obutev nujen nakup v tem času. Starši se pogosto sprašujejo, kakšna je primerna obutev za njihovega nadobudneža, zato smo pripravili kratek vodič, na kaj vse je potrebno paziti pri nakupu čevljev za prve korake in vseh naslednjih obuval. Ko otrok enkrat shodi, se morate zavedati, da bo zelo pogosto potreboval nove in nove čevlje, saj na začetku zelo hitro raste in se razvija tudi njegovo stopalo.

Prva tri vprašanja, ki si jih morate postaviti so:

  • Kako se obutev prilega otroškemu stopalu?
  • Kako in iz česa je obutev narejena?
  • Je tip obutve primeren za otrokovo starost?

Otroška obutev naj se prilega obliki otroškega stopala
Pri stopalu opazujte ali ima vaš otrok široko ali ozko stopalo, običajno ali visoko nart in kakšna je dolžina samega stopala. Slabo izbrana otroška obutev lahko vodi do težav kot so: vrasli nohti, otiščanci, ploska stopala in bolečine v stopalih.

Praviloma otroci vsake 3 do 4 mesece potrebujejo novo velikost čevljev. Čevlji z zaokroženim sprednjim delom nudijo več prostora prstom in ne povzročajo otiščancev ali žuljev, hkrati pa se prsti lahko premikajo in rastejo. Najpomembnejše je, da so čevlji udobni od začetka. Če jih je potrebno »uhoditi« niso bili prav oblikovani in zasnovani za nogo vašega otroka.

Izdelava obutve ima velik pomen
Čevlji so v grobem sestavljeni iz 4 delov: zgornjega dela, vložka, podplata in pete. Zgornji del otroške obutve naj bo iz usnja, tekstila ali novejših mrežastih materialov, ki omogočajo dobro zračnost. Otroška stopala se veliko potijo, zato morajo biti v čevljih, ki imajo zračne lastnosti. Izogibajte se materialom iz umetnih mas. Vložek čevlja naj bo iz materiala, ki je vpojen in naj bo podložen. Večina otrok ne potrebuje posebne opore za stopalni lok, saj se le ta sploh ne razvije do 16 mesecev starosti, dokončno pa se razvije šele do starosti 8 let. Podplat naj omogoča pravi oprijem, upogibanje in prilagodljivost. Predebeli podplati s pretiranim profilom so lahko zelo nerodno obuvalo za prve korake, saj so otroci v njih še bolj nerodni in lahko zaradi njih več padajo. Pete mali otroci ne potrebujejo na svojih obuvalih, saj so ravni podplati najboljša izbira za učenje prvih korakov.

 Ni vsak tip obutve za vsako starost
Otroška obutev
naj bo vedno najprej prilagojena starosti otroka. Otroci, ki komaj shodijo še ne potrebujejo plesnih ali pohodniških čevljev, ampak lahka in zračna obuvala, ki nudijo dovolj opore za varno hojo. Pri prvih korakih naj bo čevelj malo višji,da seže do gležnjev in nudi malo več opore nogi, balerinke pri deklicah niso primerne za prve korake. Kasneje pa boste svojim otrokom lahko izbirali tudi drugačne tipe obutve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.