Grah

Preberite si nekaj zanimivosti o grahu, ki ga v naših krajih še posebej radi uporabljamo v rižotah ali pa v jedi, ki ji rečemo rizi-bizi. V anglosaškem svetu je grah sestavni del priloge za praznike in se odlično poda k pečenemu puranu ali welingtonski pečenki. V moderni kulinariki se velikokrat dela grahov pire, ki se naredi tako, da se v osoljeno vodi skuha mlad grah, nato se pretlači prek cedila, nakar se mu doda maslo in začini še z belim poprom.

Latinsko ime graha je pisum sativum. Domneva se, da grah izvira iz Srednje Azije. Najstarejši grah so našli na Tajskem. Star je bil 3000 let! Rimljani so gojili več kot 37 sort graha. Gregor Johann Mendell je grah uporabljal pri genetskih raziskavah. Grah sladkega okusa je v 18. stoletju prvi vzgojil Thomas Edward Knight. Angleška kraljica Elizabeta I je grah uvozila, saj je bil zelo drag. V Združenem kraljestvu v enem letu pridelujejo 35.000 hektarjev graha. Grah je najbolje gojiti pozno spomladi. Ko začne grah rasti divji in neukrotljiv, vrtnarji z bambusovimi palicami in mrežami podpirajo rast rastline. Grah lahko jemo kar iz stroka. Ena porcija graha vsebuje toliko vitamina C kot dve veliki jabolki, več vlaknin kot rezina polnozrnatega kruha in več tiamina kot pol litra celotnega obroka. Po ocenah v Veliki Britaniji na leto pojejo več kot 9000 grahovih zrn na osebo. Janet Harris iz Sussexa je v minuti s palčkami v minuti pojedla 7175 graha. To je bil svetovni rekord! Ustrezen bonton za uživanje graha je, da ga zmečkate na zadnji strani vilic. Prvi zamrznjeni grah je v dvajsetih letih zamrznil Clarence Birdseye. Združeno kraljestvo je največji proizvajalec graha za zamrzovanje. Menijo, da je grah, ki ga kuhamo s čebulo in začinimo s cimetom, močan afrodiziak.

Grah je enoletna rastlina. Sajenje graha lahko poteka od zime do zgodnjega poletja, odvisno od lokacije. Povprečni grah tehta med 0,1 in 0,36 grama. Grah lahko uživamo neposredno iz stroka, lahko ga konzerviramo, sušimo ali pa zamrznemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.