Avto brisalci in njihova funkcija

avto brisalciAvto brisalci opravljajo pomembno funkcijo. Zagotavljanje dobre vidljivosti v vseh pogojih vožnje je ena najpomembnejših varnostnih funkcij vozila. Preko dobre vidljivosti se voznik lahko odloči za pravilno ukrepanje glede na dano situacijo. Brez dobre vidljivosti voznik ne bi mogel sprejeti dobre odločitve. Posledično bi bili vsi varnostni sistemi odveč in neuporabni. Avto brisalci so naprave, katere do današnjih dni niso doživele bistvenih sprememb v osnovah.

Tako imamo od najstarejših časov do danes metlice brisalcev, nosilce metlic ter elektromotor, ki nosilce metlic in metlice na njih premikajo po površini stekla. Velike spremembe pa so dosegle naštete komponente v smislu doseganja boljših lastnosti. Metlice so danes iz sodobnih materialov, ter bistveno drugačne od predhodnih izvedb. Te razlike lahko opazimo pri uporabi. Zahteve bodo v prihodnosti podobne kot danes. Zagotavljati bodo morale dobro čiščenje, biti bodo morale enostavne za vzdrževanje ter dostopne. Izbira na trgu je velika, odločitev pa velikokrat tradicionalna.

Nekateri kupci veliko dajo na kakovost, drugim je pomemben dober kompromis med ceno in kakovostjo, tretjim je najpomembnejša cena. Izkušnje so v vsakem primeru uporabe edinstvene, zato je nemogoče reči katera izbira je boljša. Za posameznika zagotovo tista, s katero ima najboljše izkušnje iz preteklosti. Načeloma bolj obsežna preteklost pomeni večje izkušnje ter boljšo referenco. Nosilci metlic so prav tako doživeli spremembe. Nekoč sta bila nosilca metlic simetrična in enaka. Postopoma so se začele oblike enega in drugega nosilca spreminjati.

V veliki meri so bile spremembe posledica spremenjenih pogledov na aerodinamiko vozila. Skladno s tem so se začele spreminjati površine vozila, med njimi tudi oblike vetrobranskega in drugih stekel. Vetrobranskemu steklu so se morali avto brisalci prilagajati, prav tako pa tudi drugim steklom, kjer so bili nameščeni v prid boljši vidljivosti. Izvedbe so različne in mnoge. Tako imamo lahko metlice različnih veličin, različnih oblik ter metlice z raznimi naprednimi funkcijami gibanja.

Avto brisalci so veliko bolj kompleksna komponenta, kot velja splošno mnenje in prepričanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.